Dagskryssning till Motala

Göta kanal kryssning till Motala!

Boattrip

 

Incheckning Borensbreg, senast 10:30
Avgång Borensberg 11:00*
Ankomst Motala 13:30*
Avgång Motala 14:30*
Tillbaka i Borenserg 17:00*

 * cirkatider

Upplev Motala "Göta Kanals huvudstad" och kanalens brantaste slusstrappa

Med M/S Ceres får du uppleva en guidad tur längs en historisk del av Göta kanal. Vi passerar flera intressanta sevärdheter längs vår resa. Ett exempel är Motala verkstad, där många klassiska kanalbåtar sett dagens ljus. Vi får även chansen att se Baltzar von Platens grav från dess rätta sida, kanalsidan.

 

Under Kryssningen som tar totalt ca 6 timmar, slussar vi 12 gånger. Vi startar kl. 11:00 i Borensberg, det lilla idylliska Göta kanal samhället som fortfarande lever upp över kanalsommaren. Här finns hotell, restauranger och affärer på gångavstånd från fartyget.

 

Vi glider sakta ut över sjön Boren och Lunchen serveras så fort våra kockar är redo, brukar vara ca 1 h efter avfärd. När vi avverkat sjön Boren med bland annat Birgittas Udde och slottet Ulfåsa så är det dags att börja stigningen mot Motala detta med hjälp av slusstrappan i Borenshult, som är kanalens brantaste och som består av 5 sammankopplade slussar med en total höjdskillnad på mer än 15 meter. Vi passerar sedan flera sevärdheter längs kanalen på väg i sakta mak mot Motala strax före tilläggning passerar vi ytterligare en sluss "Föreningen" med nivåskillnad oftast på bara några centimeter. När vi väl är framme i Motala gör vi ett stopp på ca 1 timme. Man kan då välja att stanna ombord och bara koppla av på bryggdäck och kanske passa på att bättra på brännan med en läskande dryck i handen. Vill man gå iland så finns mycket att se i Motala, rekommenderar varm ett besök på Motala motormuseum där det finns något för alla!

 

Vi lämnar sedan hamnen i Motala och slussar direkt in i Göta Kanal via slussen Föreningen , som finns för att man ska kunna reglera vattennivån i den kanalsträckan mellan Motala och Borenshult.

 

Vi passerar några broar och sedan passerar vi ånyo Baltzar von Platens grav, som ligger på den norra kanalbanken.

 

Vidare förbi historisk mark längs kanalen för att åter påbörja slussning i Borenshult, denna gång skall vi ner ca 15 meter till sjön Boren.

 

Kanalturen från Motala till slussarna i Borenshult tar cirka en timma, sedan tar nedslussningen ca 30 minuter. Därefter befinner vi oss på sjön Boren. Cafeterian med lättare rätter och drycker är öppen under hela resan. Restaurangen serverar lunch på färden mellan Borensberg- Motala.

 

Båt resan Borensberg-Motala tar normalt ca 2,5 timmar, hela ToR resan tar ca 6 timmar.

Guidning med historiskt perspektiv levereras under hela resan!

 

Välkomna!